Börja träna hos oss!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Kost och energibalans
Bilder från Google

Förklaring av modell

Bild 1: När man tränar mycket och äter för lite. Då blir det obalans i kroppen och kroppen gör av sig med mer energi än vad den får in och dessutom behöver. I detta läge mår kroppen inte bra och kommer gå in i sparläge som kan betyda problem med huvudvärk, försämrat immunförsvar, skador, frusenhet, trötthet, sömbrist, koncentrationssvårigheter, påverkan på hjärta lungor och hjärna samt nedbrytning av muskler. Kroppen behöver äta från alla grupperna (kolhydrater, protein, fett) och även vitaminer och mineraler, för att hela systemet skall fungera. Det går inte att utesluta den ena före den andra, speciellt inte en person som är ung, fortfarande växer eller tränar på högre nivå som ex cheerleading, gymnastik. 

 

Bild 2: Kroppen är i balans och gör sig av med lika mycket energi (mat) som kroppen får till sig och behöver. I detta läge så fungerar kroppen som bäst. Man orkar prestera i skolan, på träningar och göra sociala aktiviteter. Kroppens skelett och muskler mår bra som gör att man förebygger skador och håller immunförsvaret i schack som gör att vi inte blir sjuka lika lätt. Kroppens organ hjärta lungor och hjärna fungerar och cirkulerar syre till hela kroppen. Koncentrationssvårigheter, huvudvärk, trötthet och frusenhet brukar inte uppstå här. 

 

Bild 3: Här är kroppen mestadels inte fysiskt aktiv. Muskler får inte tränas upp, vilket kan leda till skador och annan värk eftersom de inte orkar bära upp skelettet. Ökad intag av energi (mat) som inte får förbrännas genom aktivitet, hamnar kvar i blodet och lagras i kroppen. Detta kan i sin tur orsaka högre blodsocker som i sin tur kan riskera diabetes. Även risk för övervikt, ledproblem, hjärtproblem finns när kroppen inte får sin dagliga motion. 30 minuter motion per dag behövs för att kroppens basala energibehov skall fungera, dvs kroppens organ som påverkar cirkulation andning och sömn. Om man äter för mycket socker och snabba kolhydrater så blir man slö, kan få sömnproblem, huvudvärk, ont i magen som förstoppning eller annan smärta och det kan också påverka koncentrationen i skola och på jobb. Det bästa är att äta enligt tallriksmodellen och äta måttligt med socker och läsk.

 

Tillägg

Vatten behöver drickas hela dagen, varje dag. En person som dessutom rör på sig och går i sport behöver ha i sig extra mycket vätska och salter eftersom den svettas vid träning. Utan vatten riskerar man vätskebrist som kan orsaka uttorkning, huvudvärk och problem med magen.

 

Ät alltid regelbundet

3 huvudmål, 2-4 mellanmål om dagen

Frukost - musli, flingor, smörgås med pålägg, ägg, juice, mjölk, vatten, bär, smoothie
Lunch - pasta, kött, sås, grönsaker, frukt, knäckebröd med pålägg, vatten
Middag -  potatis, fisk, sås, grönsaker, frukt, knäckebröd med pålägg, vatten
Mellanmål - russin, nötter, frukt, drick youghurt, smörgås med pålägg, bär. smoothie, proteinshake, bars

 

Exempel på måltider:

Vanlig dag

Frukost - Mellanmål - Lunch - Mellanmål - Middag - Kvällsmål

 

Träningsdagar

Från 17:00: Frukost - Mellanmål - Lunch - Större mellanmål - (Träning) - Återhämtningsmål - Middag

Från 19:00: Frukost - Mellanmål - Lunch - Mellanmål - Middag - (Träning) - Återhämtningsmål - Kvällsmål

 

Ät alltid före och efter träning.

De dagar man har träning så är det viktigt att se till att mellanmålet innan träning är större och innehåller mer kolhydrater (mackor, flingor, youghurt, banan) för att orka träna. Efter träning är det viktigt att kroppen får återhämta sig och fyllas på med energi. Då är det viktigt att lägga till mer protein (kött, ägg, nötter, proteinshake, bar). Ju mer man tränar, desto mer mat behöver kroppen! Direkt i anslutning efter träning är det bra att ta en frukt, bar eller nötter för att kroppen skall börja återhämta sig och miniminera risken att bli sjuk. Ta något i bussen eller bilen hem innan kroppen får ett ordentligt mål i sig hemma.

 

Socker och fett är inte farligt!

Hjärnan behöver båda två för att den ska fungera, den får annars näringsbrist, klarar inte av att förse kroppen med syre och man blir faktiskt trög när hjärnan inte får näring. Det handlar om att ha balans i det hela. Ens psykiska hälsa mår bra av att inte ha förbud. Unna sig lagom och träna för att det är roligt, inte som tvång!

Vila och återhämtning
Bilder från Google

För att kroppen ska kunna återhämta sig efter träning, tävling och andra aktiviteter är det viktigt med sömn och vila. Annars ökar risken för sjukdom och skador. Försök sova mellan 7-9h per natt och ge kropp och själ tid för återhämtning när man är ledig från jobb, skola eller träning. Om kroppen inte får tillräcklig fysisk eller psykisk vila så riskerar det att man blir sjuk eller skadad. 

 
Tack till våra sponsorer!
I samarbete med